Masif Parke Uygulama

 

a. Şap: Sıkı dökülmüş, sert ve 3-6 cm kalınlığında olmalıdır. Şap üzerinde sert bir cismi sürterek sertlik kontrolü yapılacaktır. Sürtünme sırasında iz ve toz oluşmamalıdır.

b. Şap yeterince kuru olmalıdır. Yeni atılmış bir şap 7-8 haftada ancak kurumaktadır.

c. Şapın kuruması sırasında oluşan çatlaklar (Küçükler Hariç) tamir edilmelidir.

d. Şapın yüzeyi temiz olmalı, boya, zift, çimento artıkları çelik spatula ile temizlenmelidir.

e. Şap üzerinde seviye farklılıkları 2 metre boyunda bir latanın değişik yönlerde gezdirilmesi ile yapılabilir. 3 mm üzerinde fark olmamalıdır.

f. Şaplı yüzey, yapıştırıcı sarfiyatının artmasına engel olmak için fazla pürüzlü olmamalıdır. Bozuk yüzeyler, su ihtiva etmeyen kimyasallarla hazırlanmış tesviye şapı ile düzeltilmelidir.

g. Taşparke, mermer vb. gibi malzemelerin üzerine ahşap parke döşenecekse zemin asitle temizlenmelidir. Daha sonra çift kompenantli bir ön astar sürülür ve bunun üzerine özel şap tatbik edilerek sertleşmesi beklenir.

h. Parke üzerine parke döşenecekse eski parkelerin sistrelenip cilasının yok edilmesi gerekir.

i. Yerden ısıtmalı zeminlerde şap kuruduktan sonra ısıtma serpantinlerindeki su ısısı 2-3 gün 30-35° beklenir. Döşeme işlemi bittikten sonra 3-5° C `lık kademelerle hedef ısıya ulaşır. Zemindeki parkenin belli bir ısı gerginliği olduğu göz önüne alınmalı ve 30-35°C sınırını geçmemelidir.

 

Döşeme yöntemleri 

 

a. Primer Yöntem: Güvenli ve ekonomik bir yoldur. Primer rulo fırça yardımıyla şapa yedirilir. Birinci kat kuruduktan sonra (5-6 saat) ikinci kat sürülür. İkinci kat kuruduktan sonra su ihtiva etmeyen yapıştırıcı ile döşeme yapılır. Primer şapı sertleştirir, yüzeydeki olası tozları dondurur ve rutubet izolasyonu sağlar. Bu yöntem için parke boyu 120 cm olmalıdır.

b. Çakma Yöntemi: Boyu 120 cm`yi geçen yer döşemelerinde kesinlikle bu yöntem kullanılmalıdır. Şap arasına yerleştirilen karkaslara parkelerin hem çakılması, hem zemine yapıştırılması şeklinde uygulanır. Kadranlar 25-30 cm aralıklarla şap arasına dizilmelidir. Kadranlar kuru ve düz lata yerine eşkenar yamuk profil olarak hazırlanmalıdır. Şap kalınlığı kadron kalınlığı ile aynı seviyede olmalıdır. Parkeler kadranlara 90 derece açı ile döşenir.

c. Diğer Yöntemler: Zeminin daha çabuk kurumasını ve kısmi rutubet izolasyonu sağlamak amacıyla şapa talaş karıştırılarak döşeme yapılır. Şap veya kuru beton üzerine sunta. MDF, kontratabla yerleştirilerek veya ahşap konstrüksiyon hazırlayarak üzerine döşenebilir. Ayrıca plastik esaslı malzemeler şap üzerine yapıştırılarak parke döşenebilir.

d. Doğrudan Yapıştırma Yöntemi: Zemin düzgün ve sert ise direkt yapıştırıcı kullanarak uygulanır. Primerli ve çakma yöntemlerine göre daha az tercih edilir. Primerli ve çakma yöntemlerine göre daha az önerilmesiyle birlikte daha yoğun olarak kullanılır.

 

Döşeme ile ilgili önemli konular

 

a. Su tesisatını gözden geçirerek sızıntı ve kaçaklarını yok edin.

b. Döşenecek ortamın ısısı 15°C`den az olmamalıdır.

c. Son kat boya hariç her türlü inşaat işlemleri tamamlanmış olmalıdır.

d. Doğrama ve pencere camları takılmış olmalıdır. (Ortam nemi ile dengeyi sağlamak için)

e. Parkelerin ortam nemi ile dengeye gelmesi için döşeme öncesi parkelerin döşenecek ortamda bulunması gerekir. Parkeler naylon içindeyse ambalajın birkaç yerinden yırtılarak nefes alması sağlanır.

f. Poliüretan yapıştırıcılar tercih edilmelidir.

g. Su bazlı ve solvent bazlı yapıştırıcılar kullanılmamalıdır.

h. Masif boy parke, döşenecek ortamın uzunluğuna paralel döşenmelidir.

i. Döşeme işlemi bittikten en az 2 hafta sonra sistre ve cila yapılmalıdır.

j. Duvar kenarlarında 1.5-2 cm boşluk bırakılmalıdır.

k. Döşeme konusunda uzmanlaşmış ve titiz çalışma ekipleri tercih edilmelidir.

 

Parkenin bakımı

 

a. Çizilmeleri önlenmek için mobilyaların altına plastik koruyucu takınız.

b. Elektrik süpürge veya hafif nemli bezle temizleyiniz.

c. Parkenin nem almamasına dikkat ediniz. Su dökülürse hemen kurulayınız.

d. Sistre ve cila ile ilk günkü görünüşüne kavuşturabilirsiniz.